Päätöksenteko vaatii kansainvälisyyttä
”Anteeksi, nyt pitää vastata, pojat soittaa”, pikkupojan vilkuttava käsi vilahtaa puhelimen näytöllä kun äiti käy kuulemaan päivän tärkeimpiä tapahtumia.
Täysistuntopäivä Strasbourgissa on taipumassa iltaan, EPP-ryhmän kokous päättyi vähän ennen kahdeksaa. Istumme europarlamentaarikko Henna Virkkusen avustajan ja viestintäkoordinaattorin Janiika Vilkunan (35v) kanssa teekupin ääressä parlamentin kahvilassa. Puoli vuorokautta aiemmin tapasimme kokoomusmeppien toimittaja-aamiaisella. Sen jälkeen Vilkunalla ollut kokouksia, äänestyslistojen laatimista, tiedotteiden kirjoittamista, tiedonkeruuta, lukuisia puheluita tulevista tapahtumista ja muutama tapaaminen liittyen mepin lainsäädäntötyöhön.
Vilkuna sulkee puhelimen, kuulen äänestä kaipuuta kotitapahtumiin: kolme- ja kuusivuotiaiden elämässä niin monet asiat ovat merkityksellisiä. Perheen ja uran yhdistäminen ei ole aina helppoa. Vilkuna tietää, kuusi vuotta perheen ja uran yhdistämistä on opettanut.
”Tiedän, miten paljon perhevapaauudistusta tarvitaan meillä Suomessa ja koko Euroopassa, että saamme kaikille vanhemmille tasa-arvoiset mahdollisuudet käyttää perhevapaita sekä yhdistää työntekoa ja perheaikaa joustavammin. Se on täysin mahdollista. Perhehaaveen on oltava sitä harkitsevalle innostava haave ja mahdollisuus, ei uhka urakehitykselle.”
Ihailen energiaa, jota europarlamentaarikon avustajalla on yhä jäljellä tähän aikaan päivästä. Olemme yhtä mieltä siitä, että työ on innostavaa kun tietää, että sillä on merkitystä.
”Poliittisessa työssä tiedon omaksuminen ja tiedonhakutaidot on oltava hyvät. Pidän siitä, että tänäänkin aiheet pöydälläni vaihtelivat EU:n Brexit-hätälaeista tuleviin EU:n ilmastovaatimuksiin. Ei ole samanlaisia päiviä”, Vilkuna kuvaa.
Parlamentissa työtä tehdään tiiviissä meppitoimistossa, jossa hoidetaan pienellä tiimillä kaikkea lainsäädäntyöstä kirjanpitoon ja viestinnästä tapahtumien järjestämiseen: ”Tehtävää riittää, mutta vire on aina hyvä.”
Vilkuna kuvaa, kuinka hyvä poliitikko osaa muodostaa oman kantansa käsiteltäviin aisoihin. Kukaan ei ole asioissaan yksin, verkostoja tarvitaan tiedon saantiin, mielipiteiden puntarointiin ja tärkeiden asioiden edistämiseen. Näillä periaatteilla hän haluaa itsekin toimia kansanedustajana.
”Eduskuntavaalit ovat myös EU-vaalit”
Kansanedustaja on Suomen kansainvälisten asioiden linjaaja. ”Eduskuntavaalit ovat myös EU-vaalit”, Keski-Suomen Kokoomuksen ja Jyväskylän Kokoomusnaisten eduskuntavaaliehdokas Vilkuna muistuttaa.
”Kansanedustajat päättävät maamme EU-linjoista ja arvoista. Hyvin suuri osa lainsäädännöstämme tulee EU-tasolta tai on liitoksissa unionin linjauksiin.”
Pöytämme ohi kulkeva tuttu parlamentin virkanainen on kuunnellut meitä hetken, tervehtii ja kysyy sitten: ”oletko Keski-Suomesta?” Vilkuna naurahtaa: ”Tätä minulta kysytään usein. Kyllä se neljännen polven keskisuomalaisuus vain näkyy ja kuuluu.”
Parlamentissa suomi ei ole salakieli ja suomalaisia riittää moniin tehtäviin.
”Vaikka toimimmekin täällä, teemme työtä suomalaisten ja keskisuomalaisten eteen tiiviissä yhteistyössä keskisuomalaisten, sidosryhmien, eduskunnan ja ministeriöiden kanssa.”
Vilkuna on pidetty kollega, ei vain iloisen välittömyytensä ja avoimuutensa, vaan myös osaamisensa vuoksi. Vuodet maailmalla, mutta myös Jyväskylän yliopiston viestinnässä, mediassa, yrityshautomotoiminnassa ja tiedepuistomarkkinoinnissa ovat opettaneet.
”Kansanedustajan pitää pystyä tehokkaaseen tiedonhakuun, neuvotteluun, kompromisseihin. Työssä on ollut paljon etuja aiemmasta viestintäurasta, joka tukee asiantuntijatyötä vahvasti.” On siis pakko kysyä osaamisen merkityksestä.
”Meillä on Suomessa erittäin hyvä ja tasokas koulutus kaikilla tasoilla, osaavat ammattitaitoiset varhaiskasvattajat ja opettajat. Niihin tulee panostaa. Meillä on loistavaa monialaista osaamista, josta syntyy kasvua, kun ideat ja innovaatiot vain saadaan vietyä käytäntöön. Kannustan kaikkia lähtemään vaihto-opiskeluihin tai vaikka kansainväliselle työkomennukselle. Sitä osaamista voi hyödyntää kaikissa tehtävissä ja kotiseutunsa hyväksi.”
Ilta on hämärtynyt ja Vilkunan on aika käydä vielä sammuttamassa valot toimistosta, seuraavana aamuna on jälleen edessä varhainen herätys.
”Huomenna on ilmastoäänestys. Suomalaisilla on tässäkin tärkeä tehtävä, haluamme kiristää tavoitteita”, sanoo Vilkuna.
Kuulen äänestystuloksen seuraavana päivänä: Virkkusen ja Suomen ajama näkemys meni läpi: Parlamentti haluaa leikata kasvihuonepäästöjä 55 prosentilla vuoteeen 2030 mennessä. Työ kantaa hedelmää.
Teksti: Pete Pakarinen