Etäyhteyksillä apua arkeen
Tietotekniikka on 80-vuotta täyttäneelle Airi Sorsamäelle arkipäivää. Yhteydet pankkiin, perheeseen ja politiikkaan hoituvat netin ja somen kautta.
Miten tietotekniikka on muuttunut vuosien varrella?
”Aivan ensimmäinen tietokone pankissa oli sellainen millä lyötiin ns. OCR-nauhaa, joka sitten Jyväskylässä yön aikaan ajettiin keskuspankin tiedostoihin. Tulosteet tuli aamulla paperisena pankkiin. Aika pian pankissa 70-luvulla oltiin jo linjojen kautta yhteydessä, eli pankkitiskiltä sai suoran yhteyden pankin tiedostoihin. Sen muistan, että oli todella tarkkaa salausten ja salasanojen kanssa. Kotona meillä oli isokokoinen tietokone ja siinä sai muistitietoja kasetille ja levylle. Nythän niitä tietoja saa tikulle.
Nykyisin yhteydet ovat nopeita ja toimivia ja niissä liikkuu paljon kuvaa, ääntä ja tiedostoja. Hakukoneita on paljon ja kaikkea tietoa saa netin kautta. Siksi toimivat nettiyhteydet ovat ihan elinehto.”
Miten nykyisin käytät tietotekniikkaa arjessa?
”Nykyisin käytän tietokoneita eri yhteyksiin kuten pankki, omakanta ja kaikki mahdolliset virastot. Seuraan netin kautta eri kuntien valtuustojen kokouksia. Kun seurasin Jyväskylän valtuuston viime vuoden Hippos-asiaa käsitellyttä kokousta, niin se kesti klo 17 alkaen liki puolen yön. Onneksi kuitenkin pitivät ryhmätauon, niin sain minäkin pienen hetken virkistyä. Hiukan seuraan myös EU:n asioita. Viime kuntavaalien alla oli ihan mahtavaa olla mukana kokoomuksen virtuaalivierailulla Lapissa ja myös muualla Suomessa. Seuraan myös muiden puolueiden tupailtoja ja erilaisia poliittisia tilaisuuksia.
Olen hyvin iloinen, että tänä korona-aikana seurakunnat ovat laajasti menneet nettiin. Katson jumalanpalveluksia ja iltavirsi- ja muita kirkon tilaisuuksia netistä ja niistä tulee minulle aina muistutus. Uutisia seuraan myös netistä ja kun paperilehti tulee kotiin, niin siitä on jo moni asia luettu.
Meillä toimii aktiivinen WhatsApp ryhmä perheen kanssa ja lisäksi laaja suvun ryhmä. Siellä vaihdamme kuvia, videoita ja viestejä keskenämme. Olen myös kuvapuhelujen kanssa yhteydessä läheisiini. Olimme netin kautta yhteydessä myös kuvayhteydellä ensimmäiseen lapsenlapseemme. Kuvayhteys oli Espanjaan ja lapsenlapsemme kuvan lisäksi saimme nähdä, kuinka he esittelivät asuntoaan, meren rantaa ja perheensä koiria.”
Olet tehnyt aloitteen digi-vierailutunneista. Siinä esitit, että hyvinvointiyhtymä Saarikan hoito- ja hoivayksiköissä kehitettäisiin ja otettaisiin käyttöön digi-vierailutunnit, jossa omainen ja hoidettava näkevät ja kuulevat toisensa netin välityksellä.
”Digi-vierailutunnit omalla kohdallani alkoivat jo ennen kuin Saarikka sai niitä käyntiin. Mieheni joutui tehostetun hoidon yksikköön viimeisenä vuotenaan naapuripitäjään. Korona-aikana tapaamiset olivat rajoitetut. Onneksi Saarikalla töissä oleva tytär sai vapaa-ajallaan yhteydet toimimaan matkapuhelimella. Näin sain olla mieheni kanssa yhteydessä melkein päivittäin ilman maskia ja hän tunnisti minut hyvin. Vilkuttelimme ja heitimme lentosuukkoja aina tapaamisen lopuksi. Mieheni viimeisestä vuodesta ja saattohoitovaiheesta jäi minulle hyvä muisto. Surun keskellä ja eron ikävässä on lohdullista tietää, että läheinen on saanut hyvää saattohoitoa.”
Olet ollut Saarikan valtuustossa alusta lähtien sekä muun muassa Kivijärven perusturvalautakunnassa. Päätäntävalta siirtyy kunnilta hyvinvointialueille ja aluevaltuutetut valitaan parin viikon päästä olevissa vaaleissa. Mitä ajatuksia tämä nostattaa?
”Toivon, että saamme äänestäjät hyvin liikkeelle ja että ymmärrämme, miten tärkeät nämä vaalit ovat. Vaalit koskettavat ihan kaikkien kansalaisten palveluita. Hoitoon on päästävä. Toivon, että saamme osaavia, asioihin laajasti perehtyviä ja yhteistyökykyisiä valtuutettuja eri puolelta maakuntaa. Pelkään, että palvelut keskittyvät liikaa. Toivottavasti pelkoni on turhaa.
Tietotekniikka pitää ottaa laajasti käyttöön sote-puolella ja ohjelmat pitää saada yhteentoimiviksi ja turvallisiksi. ATK:lla on mahdollisuus parantaa ja lisätä palveluita. Pitää ymmärtää, että lähipalveluita ovat myös digi- ja myös pyörillä kulkevat palvelut niin sanottujen kivijalkapalveluiden lisäksi.
Pidän tärkeänä, että hoivakodeista pääsee käymään ulkona ja yhteys omaisiin säilyy. Mutta huolestuttaa, miten meidän nuoret ja lapset tästä korona kurimuksesta selviävät.
Sairaala Novan ympärillä käydyn kohun keskellä meidän tulisi olla iloisia, kuinka uusi, puhdas ja toimiva keskussairaala meillä nyt on. Paljon vaativia leikkauksia saatiin siellä säilymään ja palveluja voidaan kehittää vielä lisää.”
TEKSTI: Eeva-Kaisa Rouhiainen
KUVA: Airi Sorsamäki
Uusi Aalto -liite 1/2022 on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteesta UA2022