Työehdoista sovitaan myös jatkossa
AKT:n pääluottamusmies (Jyväskylä) Jukka Hämäläinen ja Teollisuusliiton ulkoisen viestinnän päällikkö Antti Malste kritisoivat mielipidekirjoituksissaan (KSML 6.3.) kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon tulkintoja (KSML 27.2.) hallituksen työmarkkinauudistuksista. Hämäläinen julisti kokoomuksella olevan olematon ymmärrys nykyisistä työmarkkinoista. Todellisuudessa kirjoittajat itse sortuvat väitteissään vääriin tulkintoihin hallituksen työmarkkinauudistuksista.
Sekä Hämäläinen että Malste väittävät hallituksen lainsäädännöllä heikentävän vähimmäistyöehtoja. Wallinheimo on kuitenkin oikeassa todetessaan, ettei palkkoja ja työehtoja olla heikentämässä: palkoista ei päätetä eduskunnassa vaan työehtosopimusosapuolten välisissä neuvotteluissa. Hallitus valmistelee ja eduskunta säätää työelämää koskevan lainsäädännön, mutta itse työehdoista ja palkoista sopiminen kuuluu täysin ja yksinomaan työehtosopimusosapuolille.
Hämäläinen ja Malste väittävät paikallisen sopimisen vaarantavan vähimmäistyöehdot. Paikallisen sopimisen laajentaminen ei kuitenkaan tee työsopimusneuvotteluista villiä länttä, jossa vain vahvimman oikeus pätee. Valtakunnalliset työehtosopimukset säilyvät myös jatkossa: työehtosopimuksissa valtakunnallinen ammattiliitto ja valtakunnallinen työnantajaliitto sopivat yhdessä, mistä työehtosopimuksen kohdista voidaan paikallisesti sopia toisin.
Malsteen pelko siitä, että työnantaja voisi sopia työntekijöiden kannalta epäedullisia paikallisia sopimuksia, on siten aiheeton: sopiminen työehtosopimuksen tasoa heikommin on mahdollista ainoastaan silloin, jos valtakunnallinen ammattiliitto ja työntekijäliitto ovat yhdessä näin päättäneet. Suomessa ei ole sopimuspakkoa, joten työntekijöiden ei ole pakko tehdä työnantajan kanssa paikallista sopimusta, jos he eivät katso sitä järkeväksi. Tällöin noudatetaan työehtosopimuksen määräyksiä.
Niin ikään ensimmäisen sairaslomapäivän palkallisuudesta voi työntekijäpuoli sopia yhdessä työnantajapuolen kanssa. Kyseessä on neuvottelukysymys, joka ratkaistaan työehtosopimusosapuolten välillä.
Vaikka ay-liike on tarpeettoman vahvalla retoriikallaan sovittamassa uhrin viittaa työntekijöiden harteille, on työmarkkinoiden uudistaminen tavallisen suomalaisen työntekijän etu. Vain pohjoismaisilla työmarkkinoilla voimme ylläpitää pohjoismaisen hyvinvointivaltion palvelut.
Kirjoittaja on Keski-Suomen Kokoomuksen pj. ja kokoomuksen puoluehallituksen jäsen.