Lain tulkinnan rajaaminen vain oikeusoppineille olisi outoa
Talousneuvos Kauko Tuupainen ilmaisi 31.7. mielipidekirjoituksessaan tukensa perustuslakituomioistuimen perustamisen puolesta. Tuomioistuimen perustaminen tarkoittaisi, että sille siirrettäisiin se perustuslain tulkintavalta, jota maassamme käyttää tällä hetkellä parlamentaarisesti valittu perustuslakivaliokunta.
Tuupainen näkee ongelmallisena, että tulkintavaltaa käyttävät kansanedustajat, joilta ei edellytetä oikeustieteellistä koulutusta ja taustaa.
Edustuksellisen demokratiamme luonteeseen kuitenkin kuuluu, että ammattitaustaan katsomatta valituksi tulleet edustajat perehtyvät valiokunnissa kuhunkin käsiteltävään aiheeseen ja kuulevat alan asiantuntijoita päätöksentekonsa tueksi.
Myöskään perustuslakivaliokunnassa tehdyt päätökset eivät synny oikeustieteellisessä tyhjiössä, vaan asiantuntijakuulemiset ovat osa valiokuntatyötä.
Suomalainen tapa kytkeä perustuslain tulkinta demokratiaan onkin järjestelmämme vahvuus. Tulkintavaltaa käyttävät kansan valitsemat edustajat: kansan ääni ja yhteiskunnan arvot tulevat osaksi perustuslain tulkintaa.
Tämä kytkös demokratiaan myös tuo perustuslakivaliokunnalle poliittisen vastuun: mikäli eduskunta ja sen valitsemat valiokunnat eivät nauti kansan luottamusta, muuttuu kokoonpano seuraavissa vaaleissa.
On naiivi ajatus, että politiikka voitaisiin sulkea perustuslain tulkinnan ulkopuolelle siirtämällä tulkintavalta jollekin ulkoparlamentaariselle taholle.
Yhdysvaltojen korkein oikeus on erinomainen esimerkki tästä. Korkeimman oikeuden viisi jäsentä nimetään ansioituneiden oikeustieteilijöiden keskuudesta, mutta valinnat ovat täysin politisoituneita.
Kun korkeimmalla oikeudella on valta kumota lakeja perustuslain vastaisina, on siitä tullut merkittävä poliittisen pelin ja vallan työkalu Yhdysvalloissa. Politiikka ei ole kadonnut mihinkään, vaan muuttanut vain muotoaan.
Perustuslakimme heijastelee suomalaisten yhteiskuntakäsitystä ja arvoja, jotka kaikki elävät aina ajassa. Lain tulkinnan rajaaminen vain oikeusoppineiden etuoikeudeksi olisi outoa ja kapeakatseista.
Demokratiaan kytketty perustuslain tulkinta on Suomeen sekä suomalaiseen oikeusvaltiokäsitykseen paitsi sopiva, myös toimiva ratkaisu.
Kirjoittaja on Keski-Suomen Kokoomuksen pj. ja kokoomuksen puoluehallituksen jäsen.