Sinuhe Wallinheimo

Sinuhe Wallinheimo: Eduskuntavaaleissa päätetään myös Keski-Suomen tulevaisuudesta

Nykyinen vaalikausi päättyy keskisuomalaisittain hyvillä mielin eteenpäin katsoen. Talous kasvaa, työttömyys laskee ja keskisuomalaisten usko tulevaan on vahva. Tästä kertoo mm. tutkimukseen ja tuotekehitykseen panostettujen eurojen määrän kasvu maakunnassa. Keski-Suomi on tällä hetkellä hyvässä iskussa.

Keski-Suomen hyvä tilanne on luonnollisesti useiden tekijöiden summa. Kansainvälisten markkinoiden vetoapua Keski-Suomen kasvulle ei voi vähätellä. Toisaalta sama pätee myös valtakunnallisesti ja paikallisesti harjoitettuun politiikkaan. Tehdyt kasvumyönteiset päätökset verotuksessa, infrapolitiikassa ja menokurissa ovat tuoneet tulosta. Esimerkkeinä tästä muun muassa Äänekosken biotuotetehtaan vaatimat hankkeet viime vaalikaudella ja Kirri-Tikkakoski –moottoritien aloitus tällä kaudella. Myöskään yrittäjyyden edellytyksiä helpottavia norminpurkupäätöksiä ei voi listalta unohtaa.

Silti on myönnettävä, että tekemistä Keski-Suomen elinvoiman turvaamiseksi riittää ja monissa tapauksissa haasteet ovat vielä tätäkin hallituskautta isommat. Visaisin näistä liittyy työmarkkinoihin.

Vaikka työllisyys on parantunut ennätystasolle, liian moni meillä on edelleen vailla työtä.

Samaan aikaan moni keskisuomalainen yritys kärsii osaavan työvoiman puutteesta. Tähän on saatava muutos. Työlle on löydettävä tekijöitä ja yhä useampi on saatava työhön kiinni. Keski-Suomen työttömyysluvut on painettava muiden maakuntien tasolle, jotta hyvinvointi kestää seuraavillekin sukupolville.

Tulevalla vaalikaudella Keski-Suomella pitää olla asiantuntevat päättäjät taistelemassa myös meille tärkeiden infrahankkeiden puolesta. Paljon on jo saatu liikkeelle, mutta tehtävää riittää. Kaksoisraide Jyväskylä-Tampere -välillä ja Helsingin matka-ajan puristaminen lähemmäs kahta tuntia on tärkeä tavoite, jotta Keski-Suomi pysyy nopeimmin kehittyvän Suomen kyydissä mukana. Lisäksi Jyväskylän lentoliikenteen jatko on turvattava. Ei sovi unohtaa myöskään tärkeimpien valtateidemme 4 ja 9 kehitystarpeita.

Arkadianmäellä tarvitaan päättäjiä, joilla on kokemusta ja todellisia vaikutusmahdollisuuksia maakunnallisesti tärkeiden elinkeino- ja työllisyyshankkeiden edistämisessä.

Vaikeusastetta maakunnan edun ajamisessa lisää Suomen talouden herkkä tila. Valtiovarainministeriön virkamiesarvioiden mukaan mitään jakovaraa ei ole ja jo julkisen talouden pitäminen kestävällä uralla edellyttäisi julkisten menojen hillintää kahdella miljardilla eurolla alkavalla vaalikaudella. Ainoa tapa välttää menoleikkauksia ja kasvua syöviä veronkorotuksia on jatkaa kasvumyönteistä, vahvempaan työllisyyteen tähtäävää politiikkaa.

Valtiovarainministeriön suositus on kaikkea muuta kuin se vaalimanna, jota valtaosa oppositiosta äänestäjille jo yrittää syöttää. Niissä esimerkiksi luvataan etuuksiin korotuksia aika hövelillä kädellä. Näissä sinänsä usein perustelluissakin korotustoiveissa kuitenkin unohtuu perustella, miten etuuskorotukset katettaisiin. Korotuksen vaikutukset Suomen pidemmän ajan taloudellisiin lähtökohtiin eivät taida vaalihuumassa mieleen muistua.

Kokoomusta äänestämällä pystytään parantamaan edellytyksiä Keski-Suomen elinvoiman ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi haastavistakin näkymistä huolimatta.

Unhoon jäävät myös talouskasvu ja maakuntien elinvoima. Tämä on äänestäjien ja pidemmän päälle koko Suomen tulevaisuuden kannalta vaarallista politiikkaa.

Keskisuomalaiset päättävät kansanedustajistaan runsaan kahden kuukauden kuluttua. Valittavana on talouslinja, työn linja, jonka tulokset näkyvät vahvana elinvoimana tai tie, jossa lupaukset ovat tukevasti ilmassa ja maksavat maltaita. Valinta on sinun. Kokoomusta äänestämällä pystytään parantamaan edellytyksiä Keski-Suomen elinvoiman ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi haastavistakin näkymistä huolimatta.

Sinuhe Wallinheimo, kansanedustaja, eduskuntavaaliehdokas

 

DIGIUA

Eduskuntavaalit 2019

Sinuhe Wallinheimo

 

Kategoriat: Uusi Aalto 1/19 (digiUA)