Hanna Laakso

Hanna Laakso: Kaikille oikeus työhön ja osallisuuteen – myös vaikeasti työllistyville

Puustellin Työkylä on Puustellin Tuki ry:n hallinnoima, Laukaan Kuhankoskella sijaitseva osatyökykyisten henkilöiden työllistämiseen keskittynyt työkeskus. Kolmenkymmenen toimintavuotensa aikana Työkylä on tullut tunnetuksi korkeatasoisesta työtoiminnastaan sekä ammattitaidolla valmistetuista käsitöistään, toteaa Puustellin Tuki ry:n hallituksen jäsen Hanna Laakso.

Hyvinvointi perustuu työhön ja osallisuuteen

Suomi on pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, joka monilla mittareilla on ihmisille yksi maailman parhaista tai paras maa. Suomi huolehtii perusoikeuksista ja turvallisuudesta sekä ympäristöstä. Se tarjoaa tasa-arvoiset mahdollisuudet oppia, kehittyä ja kasvaa, yrittää, tehdä työtä ja viettää turvallisia eläkepäiviä. Saada hoitoa ja hoivaa niitä tarvitessaan sekä mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja tavoitella päämääriään. Sellainen on mahdollista vain, jos kaikki pääsevät osallisiksi yhteiskuntaan ja mahdollisimman moni voi hankkia elantonsa kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan työtä tekemällä tai yrittämällä.

Puustellissa harjoitellaan kädentaitoja.

Reilu yhteiskunta tarjoaa siis jokaiselle eväät hyvän elämän rakentamiseen. Sivistyneen yhteiskunnan lähtökohta on, että ketään ei jätetä yksin, vaan jokainen saa tarvittaessa apua ja tukea. Lähimmäisestä välittäminen kuuluu meille kaikille, mutta tärkeä rooli on myös julkisilla palveluilla ja viranomaisilla. Jokaisen täytyy voida luottaa siihen, että vaikeassa paikassa yhteiskunta ja turvaverkot kantavat ja auttavat takaisin jaloilleen, Laakso jatkaa.

Sivistyneen yhteiskunnan lähtökohta on, että ketään ei jätetä yksin, vaan jokainen saa tarvittaessa apua ja tukea.

Hanna Laakso pitää tärkeänä, että seuraava hallitus toteuttaakin sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen, joka takaa ihmisarvoisen elämän edellytykset, vahvistaa työnteon palkitsevuutta, kannustaa aktiivisuuteen ja säilyttää tarveharkinnan. Se, että henkilö voi olla edes vähänkin osallinen, tuo valtavasti mielekkyyttä paitsi henkilön omaan elämään, myös pitkässä juoksussa säästää sosiaaliturvamenojamme, Laakso summaa uudistusta.

Pidetään kaikki mukana

Laukaan Kuhankoskella sijaitsevassa Puustellin työkylässä on viikoittain noin 40 kävijää. Joukko koostuu kuntoutujista, valmentautujista ja opiskelijoista, jotka käyvät 1-5 kertaa viikossa, Laakso kertoo. Puustellissa erilaista ja erityistä tukea tarvitsevat voivat harjoitella ja harjaantua tai ylläpitää työelämätaitoja. Heille rakennetaan yksilöllistä urapolkua, jossa tavoitteena on aina työllistyminen, esimerkiksi avotyö, tuettu työllistyminen tai opiskeleminen. Siten Puustelli toimii ponnahduslautana, Laakso jatkaa.

Puustellissa erilaista ja erityistä tukea tarvitsevat voivat harjoitella ja harjaantua tai ylläpitää työelämätaitoja.

Hanna Laakso korostaa, ettei Työkylään ole tarkoitus juurtua toisin kuin ennen, kun näkökulmana oli työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen. Korkeatasoinen työtoiminta jatkuu edelleen niin, että Puustellissa pitkään työskennelleet voivat jatkaa turvallisessa työpaikassaan. Esimerkiksi tänä vuonna eläköityy käsityöläinen, joka on ollut työssä talossa 36 vuotta, Laakso kertoo.

Puustellin Työkylän tulevaisuus

Tämä vuosi ei tuone muutoksia työkylän toimintaan. Tärkeää on, että toimintaa voitaisiin edelleen kehittää, kun sote- ja maakuntauudistus toteutuvat. Tätä nykyä kunnat ja sairaanhoitopiiri lähettävät työkylään valmentautujat ja kuntoutujat. Puustellin Puutuvalla olevaa viittomakielistä ohjausta ei ole muilla toimijoilla tarjolla, Puustellin Tuki ry:n hallituksen jäsenenä oleva Hanna Laakso huomauttaa.

Puustellissa tehtyjä tuotteita myydään työkylän puodissa. Lisäksi joitain tuoteryhmiä on kaupan Jyväskylässä muuttamassa myyntipisteessä.

Kirjoittaja: Erkki Yli-Kokko

DIGIUA

Eduskuntvaalit 2019

Hanna Laakso

Kategoriat: Uusi Aalto 1/19 (digiUA)