Katja Isomöttönen

Maailman paras paikka

 

Ikääntyvä voi pärjätä omassa kodissa pitkäänkin, jos apu on riittävää ja oikea-aikaista. Suomen harmaantuessa myös uudenlaiset asumiskonseptit olisi otettava pohdintaan.

 

Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelut haastoivat tänä syksynä kaupunginvaltuutetut osallistumaan iäkkäiden ulkoilupäivään teemalla Vie vanhus ulos. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Katja Isomöttönen osallistui tapahtumaan Vaajakoskella.

– Kävin ulkoilemassa Harjuhovin palvelutalon asukkaiden kanssa. Kävelylenkin jälkeen istahdimme pihakeinuun jutustelemaan ja nauttimaan aurinkoisesta syyssäästä, Isomöttönen kertoo.

Palvelutalo on Isomöttöselle jo entuudestaan tuttu. Hän on mukana vapaaehtoistyössä vanhusten parissa ja käy joka joulun alla ilahduttamassa palvelutalon asukkaita laulamalla joululauluja yhdessä LC Eweläisten kanssa.

– Seniorit muistelevat mielellään aikoja jolloin asuivat vielä omassa kodissaan. Talon hoitohenkilökuntakin lämpimästi hymyillen kertoo, että kaikki talon asukkaat ovat aina lähdössä kotiin. Koti on maailman paras paikka niin kauan kuin siellä pystyy asumaan, sanoo Isomöttönen.

Kaipuu pihatöihin

Liian usein on tilanteita, joissa läheiset joutuvat muuttamaan vastentahtoisesti ikäihmisiä omakotitalosta kaupunkiin kerrostaloasuntoon, jotta heille voidaan järjestää tarvittavaa apua ja hoitoa läheltä. Vanhukselle elämäntilanne on uusi. Ympäristö on uusi eikä vanhan tutun kodin puuhia enää ole.

– Haluamme päättää omista asioistamme niin pitkään kuin mahdollista ja asua kotona niin pitkään kuin mahdollista. Päätökset ikääntyvän asumisratkaisuista tulisikin tehdä ajoissa ja yhdessä ikääntyvän kanssa. Vapaaehtoisesti valittu asunto alkaa nopeammin tuntua kodilta ja sinne syntyvät rutiinit omalta elämältä.

Omakotitalosta pihatöiden ja muiden puuhien lomasta muuttavalle ikäihmiselle kerrostalossa asuminen voi olla aluksi vaikeaa.

– Perinteisten senioriasuntojen rinnalle voisikin rakentaa senioritaloja. Pieniä omakotitaloja, joissa on huomioitu ikääntyvien muuttuvat palvelutarpeet. Kuitenkin niin, että taloihin on mahdollista siirtyä vaikka heti kun jää eläkkeelle. Olisi oma koti, naapurustossa ystäviä ja piha hoidettavana eikä ikääntyessä tarvitsisi enää muuttaa uuteen ympäristöön, Isomöttönen pohtii.

Kansallinen senioriliitto on selvittänyt, mitä asioita ikäihmiset arvostavat.

– Meidän seniorimme arvostavat kodin lisäksi terveyspalveluita, senioriliiton järjestösihteeri Pia Nyman Helsingistä kertoo ja jatkaa:

– Myös yhteisöllisyys on tärkeää ja se, ettei jää yksin. Myös kotihoidon kehittäminen siten, että senioreille tarjotaan riittävästi oikeanlaista apua oikeaan aikaan on erittäin tärkeää arvokkaan vanhenemisen onnistumisessa.

Keski-Suomi vastasi senioriliiton huomioihin ja oli mukana koti- ja omaishoidon uudistukseen tähtäävässä Kukoistava kotihoito -kärkihankkeessa. Päätavoitteena oli saada aikaan asiakaslähtöinen, vaikuttava ja kustannustehokas ympärivuorokautisesti toimiva kotihoito kaikkiin Keski-Suomen kuntiin. Hankkeen aikana kotihoidon tehokkuus parani ja asiakkaan luona vietetyn ajan määrä lisääntyi.

– Hankkeen aikana kehitettyjä ja hyväksi havaittuja käytäntöjä hyödynnetään uuden maakunnan valmistelussa, Keski-Suomen maakunta- ja soteuudistuksen järjestämistehtävien vastuuvalmistelija Mikael Palola kertoo tuloksista.

Kukoistava kotihoito –hanke päättyi lokakuun lopussa eivätkä kaikki tulokset ole vielä arvioitavissa. Työ ei kuitenkaan lopu tähän.

– Seniorit ovat rakentaneet perustan hyvinvoivalle Suomelle. Vähintä mitä voimme tehdä on huolehtia heidän hyvinvoinnistaan ja tarjota arvokas, hyvä vanhuus. Maailman parhaassa paikassa.

 

Teksti: Eeva-Kaisa Rouhiainen

Lue koko lehti

Kategoriat: Uusi Aalto 2/18