Metsä-Suomella on nyt näytön paikka

 

Biotalous tuo uudenlaisia innovaatioita liki kaikille elämän osa-alueille. Tätä kasvua ei pidä lähteä murtamaan poliittisilla päätöksillä, yrittäjä Tommi Lunttila paaluttaa.

 

Tekstiilikuitua vaatteisiin, uudenlaisia pakkaus- ja rakennusmateriaaleja sekä aiempaa kotimaisempaa liikennepolttoainetta pitkien välimatkojen Suomessa. Siinä vain muutamia esimerkkejä asioista, jota voidaan jo nykytekniikalla tuottaa puusta, joka on avainasemassa Suomen tulevaisuutta tarkasteltaessa.

– Biotalous tuo ratkaisuja liki kaikilla elämän osa-alueilla ja sen avulla on mahdollista vaikuttaa siihen, millaisena maapallo jää meidän lapsillemme. Elämme tällä hetkellä murroskautta, jossa liki koko maailma on herännyt siihen, että suunnan on muututtava, pohdiskelee äänekoskelainen yrittäjä ja maa- ja metsätaloustuottaja Tommi Lunttila.

Hyvällä metsänhoidolla Suomen metsät on saatu kovaan kasvuvauhtiin. Samalla kun kasvava puuvaranto toimii hiilinieluna nykypäästöille, niin puuta on mahdollista hyödyntää yhä tehokkaammin biotalouden ja Suomen uuden kasvun moottorina.

– Suomalaisesta metsästä voidaan valmistaa käytännössä kaikkea mitä öljystäkin. Nyt on meidän paikkamme näyttää, miten osaamme hyödyntää vihreää kultaamme ja olla maailmassa edelläkävijöitä.

Kansanedustajaehdokkaan huolena on, että jos emme nyt tartu tilaisuuteen niin muut maat menevät ohitsemme.

– Me suomalaiset olemme hyviä ideoimaan ja luomaan ratkaisuja ongelmiin. Nyt on tärkeää, että pystymme myymään ja viemään osaamistamme maailmalle, jotta muut eivät ehdi ensin. Meillä on kaikki menestyksen avaimet käsissämme.

Työuransa aikana lukuisissa merkittävissä luottamustehtävissä toiminut ja viimeisimpänä MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajana työskennellyt Lunttila muistuttaa, kuinka tutkimusten mukaan Suomessa puuraaka-aineen kulutusta on kestävältä pohjalta edelleen mahdollista lisätä. Hän on seurannut eräitä poliittisia puheenvuoroja ja viimeaikaisia avauksia huolestuneena.

– Nyt ei ole aika painaa jarrua, kun on päästy kasvun uralle. Suomeen tulee saada lisää biotalouden työpaikkoja ja uusia innovaatioita. Tätä kasvua ei pidä lähteä murtamaan poliittisilla päätöksillä.

Mikäli metsää ja puuraaka-ainetta ei ole käytettävissä, ei Suomeen saada uusia investointejakaan.

– Investoinnit tulevat joka tapauksessa jonnekin päin maailmaa. Mieluummin ne saadaan Suomen kaltaiseen maahan, jossa metsiä käytetään suunnitelmallisesti kestävältä pohjalta kuin maihin, joissa luonnonvarojen käyttö on äärirajoilla.

Asenteet muuttuneet

Kansanedustajaehdokkaana Tommi Lunttila on mielissään siitä, että Suomessa on käynnissä asenneilmapiirin muutos kestävän metsien käytön suhteen. Hänen kotipaikkakunnalle rakennettu 1,2 miljardin euron biotuotetehdas on ollut ensimmäisiä suuren kokoluokan avauksia biotalouden saralla.

– Tämä on vasta alkua. Tänä syksynä saimme Äänekoskella jälleen uutisen, kuinka biotuotetehtaan yhteyteen rakennetaan uudenlainen tekstiilikuitua tuottava demolaitos. Sekin on vain yksi esimerkki siitä, mitä kaikkea puusta on mahdollista tulevaisuudessa ja jo nyt teollisesti valmistaa.

Eduskuntaan pyrkiessään Lunttila haluaa nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun biotalouden ohella vahvasti myös työn ja yrittäjyyden. Hän muistuttaa, että yrittäjät ovat Suomen kivijalka, joiden merkitystä yhteiskunnalle ei voi liikaa korostaa.

– Suomi tarvitsee lisää yrityksiä, ja nimenomaan hyvinvoivia yrityksiä. Sellaisia joilla on kykyä ja mahdollisuuksia palkata työntekijöitä.

Eduskuntavaaleihin häntä on kyselty monien eri tahojen toimesta jo useilla aikaisemmilla kerroilla, mutta nyt mies näkee ajan olevan kypsä.

– Signaali on ollut vahva ja positiivinen ehdokkuudelle ympäri maakunnan ja Suomen. Haluan olla panostamassa suomalaiseen työntekoon ja osaamiseen. Nyt painetaan menemään niin kovaa kuin mahdollista.

 

Teksti: Riku Tulla

Lue koko lehti

Kategoriat: Uusi Aalto 2/18