Aki Virtaniemi

Piskuisessa kunnassa kaikki asiat ovat yhteisiä

Luhangassa lapset on vähissä ja väki vanhenee, mutta yhteisöllisyys kukoistaa. Kunnanhallituksen jäsen Aki Virtaniemi poikkesi Salosille kylään.

Vieläkin Luhangassa muistellaan sitä, kuinka Kylätalo oli täynnä, kun Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kävi kylässä viime keväänä. Ja vielä muisteltiin sitä, kuinka hyvin tiet oli aurattu, kun Alexander Stubb kävi M-Marketin edustalla vuonna 2015. Isoja asioita, ikimuistoisia muistoja, Manner-Suomen asukasluvultaan pienimmässä kunnassa (695 asukasta / 31.8.2019).

Aki Virtaniemi asuu Luhangassa. Päätös muuttaa Pohjanmaalta eteläiseen Keski-Suomeen oli helppo. ”Matkustaessa syke laskee samaa tahtia, kun Luhangan raja lähestyy. Paikkakunnalla on rauhallista ja hyvä elää ja olla”, Virtaniemi maalailee.

Virtaniemi toimii Luhangan kunnanhallituksen jäsenenä ja sivistyslautakunnan puheenjohtajana. Hän on päättäjä, joka on kutsuttu kylään.

Yhteisöllisyys tuo kuntalaiset yhteen

Virtaniemi koputtaa Kirsi Salosen oveen ja istahtaa keittiön pöydän äärelle. Paikalla ovat Joulupolku-tapahtuman työryhmän jäsenet Maire ja Hannu Pietilä. Kahvipannu on kuumana ja korvapuustit tuoksuvat hyvältä.

Työryhmä on kutsunut päättäjän kylään aiheena Joulupolku-tapahtuma. Luhangan Lions club järjestää perinteisen tapahtuman kirkonkylässä ja suunnittelu on jo pitkällä. Graafikkona työskentelevä Salonen on lupautunut tekemään tapahtumasta ilmoituksen Joutsan seutu -lehteen.

”Voisiko ilmoitukseen laittaa: Nauti kiireettömästä joulun odotuksesta kynttelöin valaistulla joulupolulla. Hanki samalla joulun parhaat lahjat ja herkut.”, Salonen maalailee. Ilmoitus huokuu Luhangan ilmapiiriä.

Tuleva tapahtuma kuvastaa hyvin paikkakunnan yhteisöllisyyttä. Omaleimaisia tapahtumia Luhangassa on luvassa muitakin, nostona vaikkapa jo legendaariset festarit Luhangan lärvit, joka tuo kesän korvalla paikkakuntalaiset yhteen kuuntelemaan niin rautalankaa kuin rokkia.

Huolestuttava huoltosuhde

Keskustelu kääntyy pienen paikkakunnan ajankohtaisiin asioihin.

”Jos naapurin pihalla ei näy jälkiä lumessa pariin päivään, käymme porukalla katsomassa onko kaikki kunnossa. Luhangassa on Keski-Suomen pienin veroprosentti, pienin työttömyysprosentti ja toisistaan huolehtivat ihmiset.”, Virtaniemi kertoo.

Kunnan pieni veroprosentti ei kerro koko kuvaa kunnan tilanteesta. Veroprosenttia ei kuitenkaan kannata nostaa, koska verokertymä ei vaikuta kunnan budjettiin merkittävästi. Huoltosuhde ikääntyvässä kunnassa on huolestuttava. Ikääntyvässä kunnassa 42% asukkaista on yli 64 vuotiaita.

”Kuluvana vuonna syntyvyys kunnassa on pyöreä nolla. Positiivisesti ajatellen tulevana vuonna syntyvyys ei ainakaan alene.” Virtaniemi sanoo. Kunnan usko tulevaan on vahva. Luhanka rakensi vastikään uuden koulun.

Kutsu päättäjä kylään

Keskustelu kääntyy ideaan siitä, että päättäjän voisi kutsua kylään.

”Tässä hektisessä some-maailmassa kynnys ottaa yhteyttä päättäjään on alentunut. Mutta yhteydenotto voi jäädä pinnalliseksi ja väärinymmärrysten määrä kertautuu helposti kirjoitetun tekstin muodossa.”, Virtaniemi pohtii.

”Pienellä paikkakunnalla lähestulkoon kaikki tuntevat toisensa ja kohtaamiset luontevia. Kasvokkain jutellessa sovittavat asiat etenevät nopeammin. Ja samalla saa parannettua vaikka koko maailman”, koko Joulupolku-tapahtumaa suunnitteleva työryhmä sanoo kuin yhdestä suusta.

 

Artikkeli on julkaistu Uusi Aalto -lehdessä itsenäisyyspäivänä 6.12.2019.

 

Lue koko lehti:
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 1
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 2
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 3
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 4
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 5
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 6
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 7
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 8

Kategoriat: Uusi Aalto 3/19