Kai Mykkänen: Maahanmuuton hallinnassa oltava pari askelta edellä

Kansanedustaja Kai Mykkänen haluaisi turvapaikanhakijan vastaanottorahaan oikeuden ja velvollisuuden palkattomaan työharjoitteluun. Maahanmuuttajat on saatava sisään suomalaiseen työntekokulttuuriin. Samalla he pääsevät paremmin kiinni suomalaiseen elämäntapaan.

”Aidosti hengenvaarassa olevia perheitä on autettava. Sellaista Suomea en kannata, missä ummistamme silmämme ja sanomme menkää pois. Toinen periaate on se, että maassa pitää säilyttää järjestys”, Mykkänen sanoo.

Suomella oli onneksi kyky reagoida oikealla hetkellä siihen, että Tornion kautta alkoi tulvia maahanmuuttajia. Perustettiin Tornion järjestelykeskus, jossa avuntarpeessa olevat ihmiset tavoitetaan ja ohjataan eteenpäin koordinoidusti. Tärkeää on säilyttää järjestys Suomessa myös jatkossa.

”Palautusten hoitaminen on akuutein seuraava askel maahanmuuton hallitsemisessa. Palautuksiin on panostettava ja tilannetta ei saa päästää hallinnasta. On oltava mieluiten asiassa pari askelta edellä, kuin antaa tilanteen kasautua.”, Mykkänen painottaa.

Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä tehdään vuoden sisällä ennätysmäärä, todennäköisesti 15 – 20 000. Haasteena on saada palautukset toimeenpantua täysmääräisesti, erityisesti jos maahanmuuttajat eivät tähän itse ole valmiita. Paluu omaan kotimaahan epävarmaan tilanteeseen ei luonnollisesti ole mieluisa vaihtoehto.

Ensi vuonna vastaanottoon käytetään vähintään 500 miljoonaa euroa. Kustannuksia tulee jatkossakin, jos ei panosteta tehokkaaseen työllistymiseen. Tämä vaatii myös nopeita toimenpiteitä lainsäädännöllisesti, jotta maahanmuuttajat voidaan oikeuttaa ja peräti velvoittaa vastikkeelliseen työhön. Työ voi olla sesonkiluonteista ja ei välttämättä aina tuottavaa työtä. Pääasia on se, ettei maahanmuuttajia passivoiteta neljän seinän sisällä.

”Minä liittäisin jo turvapaikanhakijan vastaanottorahaan oikeuden ja velvollisuuden palkattomaan työharjoitteluun. Maahanmuuttajat on saatava sisään suomalaiseen työntekokulttuuriin. Samalla he pääsevät paremmin kiinni suomalaiseen elämäntapaan”, Mykkänen summaa.

Kansanedustaja Kai Mykkänen vieraili Keski-Suomen Kokoomuksen syyskokouksessa 1.12 ja kävi läpi mm. ajankohtaista maahanmuuttoteemaa.

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset