Virkkunen: Terrorismin pelolle ei saa antaa valtaa

Eurooppa on usean samanaikaisen kriisin keskellä. Kuluneen päivän terrori-iskut Brysselissä järkyttivät laajasti ja muistuttivat meitä uhasta, joka tuntuu lähentyvän päivä päivältä. Fyysisen uhan lisäksi konfliktit näkyvät myös tietoverkkojen kautta. Tiedustelua käydään tietoverkoissa ja kyberturvallisuuden rooli korostuu.

Kansallinen sivistysliitto (Kansio) ja Kokoomus järjestivät seminaarin uuden ajan turvallisuushaasteista. Kovatasoisen keskustelutilaisuuden puhujina olivat eversti, FM Martti J. Kari, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva ja europarlamentaarikko Henna Virkkunen. Tilaisuuden avasi Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb.

Brysselin räjähdykset järkyttävät oikeutetusti, mutta emme saa antaa terrorismille ja sen pelolle valtaa. Silloin terroristit ovat voittaneet, europarlamentaarikko Henna Virkkunen korostaa. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva sanoi, että turvallisuutta ei puolusteta enää yksin. On tärkeää ylläpitää toimivat yhteistyöverkostot usean kumppanin kanssa.

Asiantuntijapuheenvuoron piti eversti Martti J. Kari, joka toi esille tiedustelun toimintaympäristön muutokset ja viestintäteknologian kehittymisen. Hybridisodankäynti ja disinformaatio aiheuttaa sen, että objektiivisen tiedon tarve kasvaa poliittisen ja sotilaallisen johdon päätöksenteossa. Haasteena on se, että Suomessa ei ole tiedustelua koskevaa lainsäädäntöä. Eversti Kari korosti, että puolustusvoimille ja suojelupoliisille tulee harkita toimivaltuuksia ulkomaan tiedusteluun, jossa hankittaisiin tietoja henkilöiltä ja tietojärjestelmiltä. Tässä on luonnollisesti otettava huomioon jokaiselle perus- ja ihmisoikeutena turvattu luottamuksellisen viestin salaisuuden suoja.

Vilkkaassa keskustelussa nousi esiin myös nopeasti kasvanut turvapaikanhakijoiden määrä ja yleinen heikentynyt turvallisuustilanne, tulevaisuuden sotatekniikka ja kybertiedustelu.

Kansallisen sivistysliiton (Kansio) ja Kokoomuksen kansainvälisen verkoston kevään yhteiset keskustelutilaisuudet pohjustavat puoluekokoukseen valmisteltavaa ulko- ja turvallisuuspoliittista asiakirjaa.

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset