Paikallisesta sopimisesta ja nuorista vauhtia työllisyyteen

Kokoomuksen Keski-Suomen piirihallitus kannustaa paikallisen sopimisen edistämiseen budjettiriihessä. Samoin nuorten työllistymiseen on käännettävä kaikki kivet, ettei nuorten syrjäytymisen kautta ongelmat riistäydy käsistä.

Keski-Suomen Kokoomus ry

Julkilausuma 26.1.2017

Julkaisuvapaa heti

Paikallisesta sopimisesta ja nuorista vauhtia työllisyyteen

Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan Keski-Suomessa oli joulukuun lopussa 21 852 työtöntä työnhakijaa, joka on 5,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin vastaavaan aikaan. Vaikka kokonaistilanne on hieman helpottanut, pitkäaikaistyöttömien osalta tilanne on huonontunut viimeisen vuoden aikana. Pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä työnhakijoista Keski-Suomessa on korkea, osuus on korkeampi vain Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Huolestuttavaa on se, että työllisyyslukemat ovat vielä kaukana hallituksen 72 prosentin tavoitteesta vuoteen 2019 mennessä.

Työllisyyden nostaminen on yksi tärkeimpiä toimenpiteitä, millä voimme estää nuorten syrjäytymistä. Yrittäjyyden merkitys nousee tulevaisuudessa entistä suurempaan rooliin, siksi nuorten kasvava kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on lupaavaa. Vuosituhannen alussa vain pari prosenttia 18–24-vuotiaista suomalaisista kertoi aikovansa perustaa yrityksen lähimmän kolmen vuoden aikana. Nyt vastaavasta ikäryhmästä jo joka viides arvioi suuntaavansa yrittäjäksi. Vain reilussa 10 vuodessa tapahtunut muutos on selkeä ja tervetullut, sillä yrittäjäkuntamme ikääntyy nopeasti. Tarvitsemme uusia tulevaisuuden tekijöitä ja nuorille tämä on mahdollisuus työllistyä nopeimmin.

Työllisyyden parantaminen on Kokoomukselle tärkein tehtävä tässä hallituksessa. Tavoitteena on, että Suomessa työn tekeminen ja työn teettäminen tulisi aina olla kannattavaa. Kokoomuksen tavoite on parempi työelämä. Se saavutetaan esimerkiksi lisäämällä mahdollisuuksia liukuvaan työaikaan, etä- ja osa-aikatyöhön sekä opintovapaaseen. Paikallinen sopiminen on yksi tapa lisätä joustoa työelämään. Palkansaajien äänen on kuuluttava ja työpaikoilla tunnetaan tilanne parhaiten. Paikallinen sopiminen on nimenomaan sitä, että sovitaan; ei sitä, että sanellaan. Myös hallitusohjelmassa on sovittu, että työehdoista ja palkoista sopiminen mahdollistetaan työpaikoilla. Tämä on hyvä linjaus, joka tulee mahdollisimman pikaisesti siirtää toteuttamisvaiheeseen.

Kokoomuksen Keski-Suomen piirihallitus kannustaa maan hallitusta käyttämään rohkeasti keinovalikoimaa paikallisen sopimisen edistämisessä kevään budjettiriihessä. Kiky-sopimusta tehtäessä kirjaukset paikallisesta sopimisesta jäivät lähtökuoppiinsa ja tämä mahdollisuus jäi käyttämättä. Samoin nuorten työllistymiseen on käännettävä kaikki kivet, ettei nuorten syrjäytymisen kautta ongelmat riistäydy käsistä.

Lisätiedot:

Pauli Partanen, puheenjohtaja, puh. 050 592 4471

Eeva-Kaisa Rouhiainen, toiminnanjohtaja, puh. 040 7783149

 

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset