Julkilausuma: Hallituksen polttoainepolitiikka kurittaa maakuntia

Keski-Suomen Kokoomuksen piirihallitus nostaa esille huolen hallituksen budjettiriihessä tehtyyn päätökseen, joka nostaa uusiutuvista lähteistä tuotetun kotimaisen polttoaineen hintaa. Budjettiriihen vaikutukset autoilun kustannuksien nousuun on merkittävä ja päätökset ovat aluepoliittisesti kestämättömiä vaikuttaen sekä yksityisiin ihmisiin että yritysten kannattavuuteen.

Keski-Suomen Kokoomus ry
Hallitus 19.9.2019

Julkilausuma
Julkaisuvapaa heti

Hallituksen polttoainepolitiikka kurittaa maakuntia

 

Budjettiriihessä on päätetty kohdistaa hallituksen ainut yritystukileikkaus parafiiniseen dieseliin. Käytännössä tukileikkaus tarkoittaa diesel-polttoaineiden hinnannousua. Leikkaus osuu myös suomalaiseen innovaatioon, Nesteen Mydieseliin, joka on uusiutuvista lähteistä tuotettu ja tuottaa fossiilista dieseliä merkittävästi vähemmän kasvihuonepäästöjä. Polttoaine soveltuu käytettäväksi kaikissa dieselautoissa ja on ollut hinnaltaan fossiilisen dieselin ja bensan välimaastossa.

Hallitus on haluavinaan leikata päästöjä, mutta tällä leikkauksella tehdään käyttökelpoiset menetelmät, jotka ovat tavallisen kansalaisen ulottuvissa sähköautoja paremmin, mahdottomaksi. Viisautta olisi sen sijaan ollut kotimaisen innovaation tukeminen ja ympäristöystävällisen polttoaineen kustannuksien pitäminen kilpailukykyisenä. Ratkaisu ei voi olla vaikuttamatta valtio-omisteisen Nesteen tulokseen ja osingonjakokykyyn ja sitä kautta valtion talouden vakauteen.

Tukileikkaukset iskevät myös voimakkaasti Keski-Suomessa kuljetusalaan. Metsätalous muodostaa merkittävä osan maakuntamme tulonmuodostuksesta ja muun puutavaraliikenteen lisäksi Äänekosken biotehtaan raaka-aineet liikkuvat kumipyörillä. Kuljetusala on isojen kustannuspaineiden edessä polttoaineiden hinnannousun vuoksi ja tämä tulee heijastumaan negatiivisesti työllisyyteen.

Pitkien etäisyyksien maakunnassa autoilun kustannusten nousu on merkittävä ja aluepoliittisesti kestämätöntä vaikuttaen sekä yksityisiin ihmisiin että yritysten kannattavuuteen. Hallitus on nyt mennyt sieltä mistä aita on matalin ja samalla takapuoli edellä puuhun. Yritystukileikkauksia toki tarvitaan, mutta järkevästi ja koko Suomen taloutta ja kansalaisten hyvinvointia ajatellen.

Lisätietoja:

Keski-Suomen Kokoomus ry
Puheenjohtaja Lotta Ahola, 040 756 8206
Toiminnanjohtaja Eeva-Kaisa Rouhiainen, 040 778 3149

 

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset