Isomöttönen valittu edustajaksi Folktingetiin

Kokoomuksen Katja Isomöttönen on valittu edustajaksi suomenruotsalaisten kansankäräjiin, Folktingetiin.

Keski-Suomen Kokoomus sai historiallisesti edustajan suomenruotsalaisten kansankäräjiin, eli Folktingetiin. Jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Katja Isomöttönen valittiin Folktingetiin kaudeksi 2021-2025

Folktinget on puolueiden välinen yhteistyöelin, joka edistää ruotsinkielisen väestön oikeuksia sekä edistää ruotsin kielen asemaa Suomessa. Folktinget antaa säännöllisesti lausuntoja kielellisiä oikeuksia koskevista asioista sekä on kuultavana eduskunnan valiokunnissa.

Folktingetin 75 edustajaa valitaan kuntavaalien yhteydessä siten, että edustajanpaikkojen jakautuminen määräytyy ruotsinkielisten ja kaksikielisten ehdokkaiden kunnallisvaaleissa saamien äänien perusteella. Kokoomus sai 24,9 % äänistä ja 15 paikkaa. Folktingetissä on neljä vaalipiiriä: Helsinki, Uusimaa, Vaasa ja muu Suomi. Katja Isomöttönen valittiin muun Suomen vaalipiiristä ainoana Kokoomuksen edustajana.

Isomöttönen oli iloisesti yllättynyt vaalien tuloksesta.

– Olen omalla toiminnallani pyrkinyt vahvistamaan ja puolustamaan kaksikielisten asemaa Jyväskylässä. Nyt Folktingetin jäsenyys mahdollistaa entistä vahvemmin keskisuomenruotsalaisten äänen kuulumisen päätöksenteossa.

Ruotsin kielellä on vahva perustuslaillinen asema maassamme ja kunnilla on velvollisuus järjestää palveluita sekä suomeksi että ruotsiksi.

– Meillä Jyväskylässä tehtiin uraauurtavaa työtä esimerkiksi kaksikielisen pedagogiikan projektissa varhaiskasvatusikäisille lapsille jo kymmenisen vuotta sitten. Projektin tuloksena oli onnistunut käytäntö sekä asennekasvatuksen, kielen oppimisen että kuntatalouden näkökulmasta, kertoo Isomöttönen

– Keski-Suomessa on noin 400 ruotsinkielistä ja meillä Jyväskylässä on myös oma ruotsinkielinen koulu – Kuokkala svenska skola, iloitsee Isomöttönen.

Lisää tietoa Folktingetistä: https://folktinget.fi/fi/alku/

 

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset