Rajaustoimista on päästävä myös hallitusti ulos
Kun katsoo koronavirustilannetta maassamme miltä kantilta tahansa, voi sanoa epidemian pysyneen toistaiseksi hyvin hallinnassa. Itse asiassa paremmin kuin monissa muissa läntisen Euroopan maissa. Kuolleisuus on ollut maltillista, tehohoitopaikat ovat toistaiseksi riittäneet, eikä terveydenhuoltomme kapasiteetin rajat ole olleet millään muotoa lähellä. Rajoitustoimet ovat olleet oikea-aikaisia, riittävän laajoja ja oikein kohdistettuja, vaikka kriittisiäkin demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluvia äänenpainoja on myös käytetty. Päätökset on tehty suunnattoman paineen alla päivien tai pahimmillaan tuntien sykleissä muuttuvien tilanteiden perusteella. Tätä taustaa vasten valtionhallinnolle voi hyvin mielin antaa kiitettävän arvosanan tähän mennessä tehdyistä toimista.
Myös terveydenhuoltosektorimme on valmistautunut tilanteeseen aktiivisesti jo parin kuukauden ajan. Tehohoitopaikkoja on lisätty, ”koronaosastoja” pystytetty, henkilökuntaa koulutettu, kiireetöntä hoitoa karsittu ja varauduttu jopa lomien perumiseen. Kaikesta tehdystä on heijastunut kiistaton ammattitaito ja omistautuminen käsillä olevaan projektiin. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa olemme valmiina ja asianmukaisesti varautuneina huomattavasti suurempiin potilasmääriin, mitä olemme toistaiseksi kohdanneet. Suojavarusteongelma saadaan toivottavasti myös ratkaistua. Tästäkin on muutamia positiivisia merkkejä esimerkiksi kotimaisine tuotantoineen jo ilmassa.
Palautuminen entiselleen tulee viemään kuukausia tai jopa vuosia
Tehtyjen toimenpiteiden ja valmistautumisen ansiosta suurin pelko, hallitsematon epidemiahuippu, näyttäisi väistyvän. Näin ollen tässä vaiheessa energian tuleekin suuntautua tulevaisuuden suunnitteluun. Miten rajoituksia puretaan? Millä aikataululla ja keiden osalta? Miten vältämme konkurssiaallon ja kuinka turvaamme yritystoiminnan elinvoimaisuuden jatkossa? Kuinka vältämme epidemian toisen aallon tuoman vaaran riskiryhmillemme? Nämä ovat kysymyksiä, joihin tulemme tarvitsemaan ratkaisuehdotuksia lähiviikkoina.
Epidemiaan valmistautuminen on vaatinut vahvaa yhtenäisyyttä ja yhteistyötä eri ammattiryhmien, viranomaisorganisaatioiden, poliittisten puolueiden ja yksittäisten kansalaisten välillä. Siinä on onnistuttu. Tilanteen palautuminen entiselleen tulee viemään kuukausia tai jopa vuosia. Tavoitteiden tulee olla selkeät ja yhdessä asetetut. Keinot niiden saavuttamiseksi tulee olla sellaisia, joihin sitoutuminen saavuttaa saman kattavuuden kuin epidemiaan valmistautuminenkin. Jos tähän päästään, olen vakuuttunut, että yhteiskuntamme tulee toipumaan tästä ajanjaksosta mahdollisimman pienin takaiskuin. Uskoisin, että meillä on jälleen erinomainen tilaisuus näyttäytyä mallimaana rajojemme ulkopuolelle.
Ville Väyrynen, kirurgi, varakansanedustaja