Aluevaaleissa on paljon pelissä
Hallitus on päättänyt ratkaista sosiaali- ja terveyspalvelujen ongelmat rakentamalla uuden alueellisen hallintokerroksen. Lisääkö se hoivaa ja turvaa, on vielä hämärän peitossa. Hallituksen tahdon mukaisesti muutaman viikon päästä Suomessa käydään siis aluevaalit, joissa valitaan päättäjät vastaamaan sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista ja niiden uudistamisesta.
Perustettavat hyvinvointialueet ovat vasta hallinnollinen pohja. Sen sisältö uudistetaan aluevaalien jälkeen. Pelissä on siis paljon uutta valtaa ja vastuuta.
Yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että pääsevätkö ihmiset jatkossa entistä sujuvammin hoitoon, ja riittävätkö rajalliset resurssit ikääntyvän väestömme palvelutarpeisiin? Tai, uskalletaanko esimerkiksi palveluita uudistaa laadun parantamiseksi ja kustannusten hillitsemiseksi? Tai, onko ihmisillä mahdollisuus vaikuttaa omiin sote-palveluihinsa valinnanvapauden keinoin – vai rakennetaanko palvelut hallintolähtöisesti ja keskusjohtoisesti?
Uhkaavan ilmeiseltä näyttää vain se, että byrokratia ja kustannukset kasvavat. Jokainen suomalainen ymmärtää, että byrokratiaa kasvattamalla ja lomakkeita lisäämällä kukaan ei parane eikä paloturvallisuus lisäänny.
Ääni kokoomuslaiselle ehdokkaalle on näissäkin vaaleissa ääni vastuulliselle taloudenpidolle ja maalaisjärjelle. Me emme halua, että hyvinvointialueiden huonosti hoidetun talouden takia suomalaisten palvelut kärsivät, verotaakka kasvaa tai valtion velkaantuminen kiihtyy. Sanomme varmasti ei maakuntaverolle.
Yhtä lailla me katsomme, että hyvinvointipalvelujen kehittäminen ei saa jäädä hallinnollisen uudistuksen toimeenpanon tai ideologisen yksisilmäisyyden alle. Haluamme, että ihmiset pääsevät sujuvasti hoitoon ja että resurssit riittävät ikääntyvän väestön palvelutarpeisiin.
Tavoitteen saavuttamiseksi sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden on toimittava saumattomasti yhteen. Tähän työhön on saatava mukaan myös hyvinvointialan yritykset ja järjestöt. Hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi selvittäisimme mahdollisuuksia laajentaa palvelusetelin käyttöä, sekä mahdollistamalla vammaisten ja ikäihmisten palveluissa henkilökohtaisen budjetoinnin.
Nämä toimivat palvelut syntyvät vain ja ainoastaan osaavan ja hyvinvoivan henkilöstön yhteistyöllä. Siksi on välttämätöntä, että hyvinvointialueet panostavat työhyvinvointiin. Esimerkiksi hyvällä johtamisella ja uusilla toimintatavoilla on mahdollisuus parantaa sekä työntekijöiden hyvinvointia että palveluiden laatua.
Kirjoittaja on kansanedustaja.
Uusi Aalto -liite 1/2022 on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteesta UA2022