Miten mepiltä sujuu etätyö, Henna Virkkunen?

Miten koronapandemia on vaikuttanut Euroopan parlamentin työhön?

– Koko kevät on mennyt täysin uusiksi, niin kuin kaikilla muillakin. Koronakriisin hoito on asialistalla nyt etusijalla, joten kaikkia muita ei-kiireellisiä päätösasioita on lykätty. Käytännössä se vaikutti myös siten, että EU-parlamentti siirtyi maaliskuun puolivälissä etätyöhön. Itse olen työskennellyt siitä asti Jyväskylässä, ja myös kaikki avustajat ovat kotonaan, Belgiassa, Hollannissa ja Suomessa.

Miten työt ovat sujuneet poikkeusjärjestelyin?

– Eihän tällaiseen tilanteeseen oltu varauduttu, että liikkumisrajoitusten ja tartuntavaaran vuoksi emme voisi kokoontua. Aika nopeasti tekniikka saatiin kuitenkin pystyyn ja säännöt uudistettua. Ei poliittinen keskustelu ja neuvottelu tietenkään niin sujuvaa etänä ole, mutta kaikki tarpeelliset kokoukset on saatu pidettyä ja asiat päätettyä. Sekä valiokunnat että täysistunto kokoontuvat videoyhteyden välityksellä, ja pidämme päivittäin kollegoiden kanssa erilaisia videopalavereita asioiden valmistelemiseksi.

– Myös äänestykset EU-parlamentissa hoidetaan etänä. Se tehdään pikkasen kömpelöllä tavalla: printtaan kotona sähköpostista äänestyslomakkeet, laitan rastit ruutuihin, allekirjoitan, skannaan ja lähetän sähköpostilla takaisin. Mutta hyvä edes näin. Suomessahan eduskunta ei ole mahdollistanut minkäänlaista etä-äänestystä näissä poikkeusoloissakaan, joten siinä mielessä EU-parlamentti on nyt vähän edellä.

Jääkö tästä toimintamalleja tulevaisuuteen?

– Toivon että videopalaverit yleistyvät ja osa tapaamisista ja matkustamisesta voitaisiin jatkossa korvata etäyhteyksillä sekä meillä Euroopan parlamentissa että työelämässä laajemminkin. Vaikka videoyhteydet ovat ennenkin olleet saatavilla, aika harvat niitä ovat työssään aktiivisesti käyttäneet. Nyt uskon että kaikilla alkaa olla tähän jo aika hyvä rutiini.

Mikä on suurin muutos oman arkesi kannalta?

– Arki muuttui täysin. Käytännössä oma työ on yleensä koko ajan matkustamista ympäri Suomea ja Eurooppaa, ihmisten tapaamisia, kokouksia, seminaareja, puheita, tilaisuuksia. Nyt olen ollut monta viikkoa kotona, ja tavannut ihmisiä vain puhelimen ja videon välityksellä. Ensimmäisinä viikkoina se tuntui tietenkin todella oudolta.

– Videokokouksia Brysseliin on yleensä useampia pitkin päivää, lisäksi palaveraan omien avustajieni kanssa ja pidän yhteyttä myös Suomen eduskuntaan. Luen taustamuistioita, kirjoitan kannanottoja, vaikutan lainsäädäntötyöhön valiokunnissa, lisäksi olen tehnyt uutta ”VirkkusVartti”- puheohjelmaa ja tehnyt paljon etävierailuja lukioiden yhteiskuntaopin tunneille. Kun päivät menevät nyt varsin tiiviisti tietokoneen ääressä, pidän aina välillä tauon ja käyn koiran kanssa happihyppelyllä lähimetsässä. Kotona työskentelee myös ysiluokkalainen etäkoululainen, jonka kanssa pidämme yhteisen lounas- ja kahvitauon.

Lue Uusi Aalto 1/2020

Kategoriat: Uusi Aalto 1/20