Kuntavaalit tuo päätöksenteon lähelle

Ensi kevään kuntavaalit ovat jälleen kulman takana tuloillaan. Viihdearvoltaan ne eivät tule vastaamaan juuri käytyjä ja kirjoitushetkellä ainakin puheiden tasolla jatkuvia USA:n presidentinvaaleja. Keskustelu tulee olemaan huomattavasti laimeampaa ja toivottavasti asiapitoisempaa. Eroja tiettyjen puolueiden tai ehdokkaiden välille voi olla jopa hankala löytää etenkin kuntatasolla, jossa ehdokkaiden ja puolueidenkin erot usein tasoittuvat. Puolueiden valtakunnalliset linjaukset eivät välttämättä peilaa tarkasti yksittäisten ehdokkaiden näkemyksiä. Suurin osa on puolueensa kuitenkin syystä valinnut ja kyllä ne sävyerot sieltä kaivettavissa ovat.

Kuntalaisen kannalta juuri nämä vaalit ovat tärkein väline päästä vaikuttamaan jokapäiväiseen elämään ja arkiympäristöön. Nyt valitaan päättäjät neljäksi vuodeksi muun muassa paikallisille kaavoitusratkaisuille, kouluverkoille, kunnallisille investoinneille, hoivapalveluille ja ainakin toistaiseksi terveydenhuollon palveluille. Kuntavaalit tuovat päätöksenteon lähelle meitä jokaista asuinpaikasta riippumatta. Siksi tästä on hyvä ihmisen innostua.

Itse odotan sekä ammattini puolesta että Muuramen Hyvinvointi-liikelaitoksen puheenjohtajana, miten mahdollinen sote-ratkaisu vaikuttaa lähivuosien kuntakenttään. Vaikka luottaisi lain läpimenoon, ei kunnissa kannata jäädä laakereilleen lepäilemään terveydenhuollon suhteen. Toimintakykyinen, hyvin johdettu ja työntekijöistään huolehtiva yksikkö näyttäytyy houkuttelevana toimipisteenä myös tulevan hyvinvointialueen/maakunnan suuntaan.

Seuraavat kuukaudet antavat hyvän mahdollisuuden etsiä itselleen sopivaa puoluetta ja ehdokasta. Peilata näiden arvoja ja linjauksia omiin vastaaviin sekä paikallisiin tarpeisiin. Ehdokkaita kannattaa haastatella ja etenkin haastaa sekä esittää hankaliakin kysymyksiä. Siitä he innostuvat ja siksi ovat mukaan lähteneet. Tilaisuuksia tulee lukuisia pienimmissäkin kunnissa ja kohteita kyllä löytää grillattavaksi kunhan pitää silmät avoinna ja mielen valppaana. Myös potentiaalisia ehdokkaita kannattaa yllyttää mukaan ja vaikkapa ”ilmiantaa” poliittisten paikallisyhdistysten aktiiveille.

Ennen kaikkea nyt on erinomainen tilaisuus tutkia mahdollista omaa motivaatiotaan lähteä kuntavaaliehdokkaaksi. Voin suositella kuntapolitiikkaa lämpimästi. Se antaa kattavan kuvan paikallisista päätöksentekoprosesseista, taloudellisista realiteeteista näiden takana sekä erinomaisen kanavan päästä aidosti vaikuttamaan paikalliseen arkeen. Myöskään verkostoitumisen merkitystä ei voi väheksyä. Toivotan kaikille puolueille tasavertaisesti onnea ehdokaslistojen täyttämiseen ja odotan innolla tulevan talven paikallispoliittisia keskusteluita. Näin saamme parhaat mahdolliset lähtökohdat asukkaidensa näköisten kuntien rakentamiseksi.

Ville Väyrynen
Kirjoittaja on kokoomuksen varakansanedustaja ja kirurgi.

Kuva: Eeva-Kaisa Rouhiainen

Kategoriat: Uusi Aalto 2/20