Aki Virtaniemi

Puurakentaminen on osa kestävää kehitystä

Puurakentaminen tekee uutta tulemista. Ajureina toimivat ympäristötietoisuus ja terveellinen sisäilma.

 

Puurakentamisen edelläkävijä CLT Plant Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja sijoittaja Aki Virtaniemi vierailee viikoittain tehtaalla valvomassa tuotantoa. Virtaniemi esittelee modernin massiivipuurakentamisen uusia tuulia mielellään.

– Puurakentamisen uusi aika on täällä, Virtaniemi sanoo.

Virtaniemi muistuttaa, että puu on uusiutuva, luontoa säästävä rakennusmateriaali. Puurakentaminen on myös hyvä keino ilmastotavoitteisiin pääsemiseksi. – Tietoisuus ympäristömme tilasta ja luonnon rajallisuudesta ohjaavat rakentamista oikeaan suuntaan. Laukaan ekokoulu ja Jyväskylän Puukuokka-kerrostalo ovat hyviä esimerkkejä nykyaikaisesta massiivipuisesta CLT-rakentamisesta. Näissä miellyttävä ja terveellinen ympäristö luovat uudenlaista opiskelu- ja asumismukavuutta. Kestävän kehityksen puurakentaminen on siis jo tätä päivää, ei tulevaisuutta, Virtaniemi kertaa.

Puurakentamisesta löytyy vastaus myös terveyshaittoja aiheuttaviin sisäilmaongelmiin.

– CLT-rakentaminen siirtää sisäilmaongelmat historiaan. Tuote on tehty kuivasta puusta, joten aikaa ei mene kuivumiseen ja rakentaminen nopeutuu.

irtaniemen mukaan massiivipuinen CLT-rakentaminen ei myöskään tarvitse lisäeristyksiä eikä rakennusmuoveja.

– Kotimaisuusaste on korkea ja tehtaalla kaikki materiaali hyödynnetään niin tuotannossa kuin myös lämmityksessä. Negatiivinen hiilijalanjälki on pelkästään positiivinen asia.

Kotimaisuus kunniaan

Virtaniemen mukaan yksityisten, yritysten ja julkisen sektorin on hyvä välillä pysähtyä miettimään, kuinka pystyisi mahdollisimman hyvin hyödyntämään kotimaisia tuotteita ja palveluita.

– Voisiko jonkun asian tehdä kenties toisin, voisiko jostain löytyä kotimainen palvelun tuottaja, jonka avulla saisin tehostettua omaa tuotantoani, vietyä omaa asiaani eteenpäin, luotua kilpailuetua tai korvattua tuontia, Virtaniemi pohtii.

Hänestä ei pidä vain tyytyä tekemään asioita niin kuin aina ennenkin on tehty, vaan katsoa asiaa aivan uudelta kulmalta. Tällöin saattaa syntyä jotain uutta. Virtaniemi kertoo hyvänä esimerkkinä aikaisemmin öljypohjaisten muovien korvaamisen uusiutuvilla puupohjaisilla materiaaleilla.

– Suomessa kehitetyillä menetelmillä voidaan korvata tekstiilejä, pakkausmateriaaleja tai polttoaineita. Puupohjaisista materiaaleista on tehty jopa kertakäyttömuki täysin ilman muoveja. Erinomaisena esimerkkinä on Äänekosken biotuotetehtaan ympärille kehittyvä biotuotetalouden yrityskeskittymä, joka hyödyntää biotuotetehtaan sivutuotevirtoja omassa tuotannossaan, Virtaniemi innostuu.

Yritystuet remonttiin

Virtaniemen mukaan yritystukien rakenteellinen uudistaminen on välttämätöntä.

– On valitettavaa, että kuluvalla kaudella yritystukien uudistamista pohtinut työryhmä ei saanut työtään valmiiksi. Työtä on jatkettava. Valtion yritystukipolitiikan tulisi ottaa entistäkin enemmän huomioon innovaatio- ja tuotantotehokkuuden korottamista tukevat toimenpiteet. Unohtaa ei pidä myöskään aloittavia yrityksiä tai yhteiskunnan rakennemuutoksen aiheuttamia ongelma-alueita, Virtaniemi sanoo.

 

Teksti: Eeva-Kaisa Rouhiainen

Lue lehti täältä

Kategoriat: Uusi Aalto 2/18