Juha Suonperä

Jyväskylän talous on tasapainossa

 

Jyväskylä vetää uusia asukkaita puoleensa. Hyvä taloustilanne antaa tilaa myös investoinneille.

Jyväskylän kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan, Juha Suonperän, mielestä Jyväskylällä menee todella hyvin. Talous on ollut tasapainossa viimeiset neljä vuotta, velkaa on lyhennetty ja myös ensi vuoden talousarvio saataneen tasapainoon.

Moni Jyväskylän verrokkikaupungeista tekee alijäämäistä budjettia ensi vuodelle; ainoastaan Helsinki, Espoo ja Lahti näyttävät tekevän positiivista tulosta. Jyväskylässä tulot ja menot ovat kohdillaan.

– Kolme vuotta lyhennettiin velkaa, nyt joudutaan ottamaan hieman lisää. Olemme Suomen voimakkaimpia kasvukeskuksia, jonka vuoksi meidän on pakko rakentaa sekä kehittää palvelujamme. Jyväskylä on sekä Suomen liikuntapääkaupunki että Suomen Ateena. Koulutus on se meidän juttu ja nimenomaan juuri osaamisellaan Suomi tulee tulevaisuudessa pärjäämään kansainvälisessä kilvoittelussa, Suonperä kertoo.

Suonperän mielestä kaupunginhallituksessa tehdään erinomaista yhteistyötä ja on saatu paljon aikaiseksi. Esimerkiksi hallituksen budjettiseminaarissa päätettiin yksimielisesti, että ensi kevään aikana tullaan tekemään kaikki toimialat käsittävä palvelu- ja resurssikartoitus. Sen tarkoituksena on saada kokonaiskuva siitä, mitä palveluja kaupunki ja sen yhteistyökumppanit tuottavat sekä mitä missäkin tehdään ja milloin. Kartoituksen perusteella voidaan toivottavasti kehittää ja uudenaikaistaa toimintoja, purkaa päällekkäisyyksiä, tehostaa toimintoja ja saada aikaan kustannustehokkuutta.

– Veroja ei koroteta, vaan sen sijaan laitetaan toimintaympäristöt kuntoon, Suonperä korostaa.

Lisää asukkaita

Jyväskylä kasvaa kovaa vauhtia, melkein 1500 henkeä vuodessa. Merkittäviä hankkeita on jatkuvasti menossa.

– Uusi, upea ja moderni sairaala Nova valmistuu vuonna 2020. Ensi vuonna lähtenee liikkeelle Hippos2020, josta rakennetaan uuden vuosikymmenen Pohjoismaiden paras liikuntatilojen kokonaisuus keskelle Jyväskylää. Tämä kansainvälisesti ainutlaatuinen keskittymä tulee yhdistämään liikunnan, hyvinvoinnin, urheilun, terveyden edistämisen, sekä tutkimuksen ja teknologisen tuotekehityksen. Ja mikä hienointa, 90 prosenttia hankkeen rahoituksesta on yksityistä rahaa, Suonperä iloitsee.

Seuraavaksi on vuorossa Jyväskylän kaupunkikeskustan kehittäminen. Tarkoituksena on kaksinkertaistaa asukkaiden määrä sekä kasvattaa selvästi yritysten määrää ja siten luoda paljon uusia työpaikkoja. Rakennetaan korkeampia taloja, tuetaan kivijalkakauppojen toimintaa ja erilaisten tapahtumien järjestämistä sekä edistetään kulttuurin ja yritysmaailman yhteistyötä.

– Ehkäpä tulemme vielä näkemään ratapihan kattamisen ja rakennamme vihdoin myös sen kauan kaivatun konserttisalin. Tehdään yhdessä entistä parempi tulevaisuuden Jyväskylä. Meillä on siihen kaikki edellytykset, tarvitaan vain rohkeutta, viisaita päätöksiä ja vastuunkantamista, Suonperä innostuu.

 

Teksti: Susanna Ruotsalainen

Lue lehti täältä

Kategoriat: Uusi Aalto 2/18