Haluatko vaikuttaa oman arkesi asioihin? – Kutsu valtuutettu kylään

Kuntien ja kaupunkien valtuustoissa tehdään päätöksiä, jotka koskettavat jokaisen ihmisen arkea. Päätettävistä asioista monella kuntalaisella on mielipide, erityisesti kun päätös saattaa merkittävästi vaikuttaa omaan arkielämään. Päätökset katuvaloista, leikkipuistoista, kouluista ja esimerkiksi tuleeko uusi kauppakeskus tai liikuntapaikka tietylle alueelle, tehdään lähellä kuntalaisia monesti hyvin tavallisten kuntalaisten, kuntapäättäjien toimesta.

Toisen kauden Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Caius Forsberg toivoisikin enemmän viestejä kuntalaisilta päättäjille.

– Jokainen meistä huomaa lähiympäristössämme epäkohtia, joista moni voisi olla yksinkertaisella tavalla ja pienellä rahalla korjattavissa. Luonnollinen toimintamalli on keskustella näistä ongelmista oman lähipiirin tai esimerkiksi työkavereiden kanssa, mutta harvalla käy mielessä laittaa asiasta viestiä virkamiehille tai kuntapäättäjille, Forsberg pohtii.

”Kohtaamisia voisi olla enemmänkin.”

Forsberg lähti yliopisto-opintojensa aikana politiikkaan vuonna 2012 hetken mielijohteesta ilman aikaisempaa kokemusta järjestö- tai puoluetoiminnasta.

– Ensimmäisten vaalien jälkeen omaa läpimenoani lähes enemmän yllätti se, että vaalien jälkeen tuli täysi hiljaisuus. Sain ensimmäisen valtuustokauteni aikana kuntalaisilta ja paikallisilta yrityksiltä sekä järjestöiltä vain muutamia viestejä. Siis vain muutamia, vaikka mukaan otetaan koko valtuustolle lähetetyt kannanotot tulevista päätöksistä.

Toki korkeimmassa asemassa oleville päättäjille tulee enemmän viestejä, kuin niin kutsutuille rivivaltuutetuille. Kuitenkin Jyväskylässä on yksi valtuutettu yli 2100 asukasta kohden, joten voisi kuvitella valtuutettujen saavan enemmänkin viestejä kuntansa asioista.

– Pitää paikkansa, että erityisesti kaupunginhallituksen jäseniä ja lautakuntien puheenjohtajia lähestytään enemmän, mutta silti viestien määrät ovat hyvin maltilliset. Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtajan toimessa ja nyt perusturvalautakunnan varapuheenjohtajana saan muutaman viestin kuukaudessa. Varmasti toiset päättäjät saavat enemmän viestejä, mutta ei kukaan ole kertonut niihin varsinaisesti hukkuvansa, ja monesti viestien lähettäjät ovat samoja aktiivisesti päätöksentekoa seuraavia. Kansalliset etujärjestöt ovat sitten oma lukunsa: ne kyllä muistuttavat tasaisesti olemassaolostaan.

Suomalaiseen demokratiaan kuuluu oleellisena osana, että kaikkien ryhmien äänet pitäisi saada mahdollisimman hyvin kuuluviin. Vanhus- ja vammaisneuvostot sekä nuorisovaltuustot esimerkiksi tuovat omia näkemyksiään päättäjille ja aktiivisimmat kuntalaiset tekevät kuntalaisaloitteita tai valituksia tehdyistä päätöksistä. Ja pitäisihän päättäjien itse jalkautua aktiivisesti jututtamaan kuntalaisia erilaisiin tapahtumiin myös muulloin kuin vaalikentillä.

– Kyllä me valtuustoryhmämme kanssa jatkuvasti mietimme tapahtumia, missä voisimme käydä tapaamassa erilaisia jyväskyläläisiä ja päästä kuuntelemaan heidän mielipiteitään. Kohtaamisia voisi olla enemmänkin, ja mielelläni tulen kutsuttaessa vaikka kuntalaisten luokse kyläilemään, Viitaniemessä perheensä kanssa asuva Forsberg toteaa.

 

Kutsu kylään HALUATKO KUTSUA päättäjän kylään? Keski-Suomen Kokoomus mahdollistaa kohtaamiset päättäjän kanssa kerran kuussa. Päättäjä voi olla esimerkiksi valtuutettu, lautakuntien jäsen, opiskelijavaikuttaja tai seurakunnan aktiivi. Kerro, mistä aiheesta haluaisit keskustella sekä mikä olisi paras ajankohta ja paikka tapaamiselle Keski-Suomen alueella. Ilmoittaudu mukaan verkkosivujemme kautta www.keski-suomenkokoomus.fi/kutsu/

 

Artikkeli on julkaistu Uusi Aalto -lehdessä itsenäisyyspäivänä 6.12.2019.

Lue koko lehti:
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 1
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 2
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 3
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 4
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 5
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 6
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 7
Uusi Aalto 2/2019 – sivu 8

Kategoriat: Uusi Aalto 3/19