Aloite: Keski-Suomesta elektronisen urheilun maakunta

Kokoomuksen maakuntavaltuustoryhmä jätti aloitteen Keski-Suomen liitolle siitä, että Keski-Suomesta luodaan maamme johtava elektroniseen urheiluun liittyvän koulutuksen ja tutkimuksen maakunta.

Elektroninen urheilu (eng. esports) on tietotekniikkaa hyödyntävää kilpaurheilua. Elektronista urheilua harrastetaan niin joukkue- kuin yksilömuodossakin riippuen pelistä ja pelimuodosta. (lähde: Suomen elektronisen urheilun liitto https://seul.fi/mita-on-e-urheilu/)

Elektroninen urheilu kasvattaa voimakkaasti suosiotaan erityisesti nuoremman väestön keskuudessa. Myös yritysten sponsorointi- ja mainosinvestointien on arveltu ylittävän 1,5 miljardin dollarin rajan vuonna 2020 (Kraneis, Samuli & Rantala, Kalle: Kaikki e-urheilusta. Urheilumuseo, 2018. s. 89)

Jyväskylän kaupunki on ottanut tavoitteekseen olla liikuntapääkaupunki ja Keski-Suomi tunnetaan laaja-alaisen koulutuksen maakuntana. Maakunnasta löytyy useita korkeakouluja sekä yrityksiä, joiden osaamista yhdistämällä on luotavissa voimakkaasti kasvavan elektronisen urheilun ympärille vetovoimaisia koulutuspolkuja.

Jyväskylän yliopistosta löytyy esimerkiksi maamme ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, arvostettu informaatioteknologian tiedekunta sekä kauppakorkeakoulu. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa voi jo nyt opiskella pelialaa esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikan sekä tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmissa. JYVSECTEC on laajasti tunnettu kyberturvallisuuteen liittyvien asioiden tutkimus-, kehitys- ja koulutusympäristönä. GRADIA tarjoaa laaja-alaista toisen asteen koulutusta, puolustusvoimien ja yksityisen sektorin toimijoita unohtamatta. KIHU:n sekä LIKESin toiminta voi tuoda merkittävää kilpailuetua koko seudulle.

Myös suunniteltu Hippos-hanke voisi tarjota erinomaiset puitteet alan tapahtumien järjestämiseksi.

Kokoomuksen maakuntavaltuustoryhmä esittää, että

Keski-Suomen liitto käynnistää selvityksen eri tahojen osaamista hyödyntävistä ja yhdistävistä toimenpiteistä, joilla Keski-Suomesta luodaan maamme johtava elektroniseen urheiluun liittyvän koulutuksen ja tutkimuksen maakunta.

Laajavuoressa 22.11.2019

Kokoomuksen maakuntavaltuustoryhmän puolesta

Arto Rajala, valtuustoryhmän puheenjohtaja

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset