Maakunta-sote paisuttaa julkista sektoria ja keskittää palveluita

Keski-Suomen Kokoomus on huolissaan vanhuspalveluiden tulevaisuudesta soteuudistuksen jälkeen. Valmistelussa oleva maakunta-sote paisuttaa julkista sektoria ja keskittää palveluita

 

Keski-Suomen Kokoomus ry
Kevätkokous 29.4.2021
Julkilausuma

Maakunta-sote paisuttaa julkista sektoria ja keskittää palveluita

Keski-Suomen Kokoomus on huolissaan vanhuspalveluiden tulevaisuudesta soteuudistuksen jälkeen.

Keski-Suomessa on ollut paikoin jo pitkään vaikeuksia saada muun muassa vanhustenhoitoon pätevää ja pysyvää henkilökuntaa. Viime lokakuussa tuli voimaan sitova hoitajamitoitus, mutta hoitajien määrä ei kuitenkaan lisäänny automaattisesti sitovuuden myötä. Henkilöstön rekrytoinneissa on ollut vaikeuksia pienemmillä paikkakunnilla, mutta nykyisin vaikeudet ovat yleisiä myös suurissa kaupungeissa. Hoidon laatuun panostaminen on vaikeaa, jos hoivakodin henkilökunnan vaihtuvuus on suurta.

Keskustan syy pysyä vasemmistohallituksen apupuolueena on vuosisadan suurin hallinnonuudistus, maakunta-sote. Sotea runnotaan eteenpäin koronakriisin keskellä jääräpäisesti. Soteuudistus tarkoittaa vahvaa hoidon palveluiden keskittämistä. Pienillä kunnilla ei jatkossa ole päätösvaltaa omasta lähialueesta tai lähipalvelujen tasosta. Kustannuksien kasvu on varmistettu viimeistään nykyisten toimivien monituottajamallien alasajolla. Hyvinvointialan tuoreen arvion mukaan suunniteltu maakunta-sote paisuttaa julkista taloutta 4 miljardilla. Kulujen nousun lisäksi hoitoon pääsy vaikeutuu, kun tuotannossa ei hyödynnetä yksityisen puolen palveluntarjoajia. Hyvä hoiva vaatii monipuoliset ja laadukkaat toimijat.

Kuntien tehtävä on nyt ja tulevaisuudessa järjestää kuntalaisille heidän tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut. Jokaisen tulee päästä tarkoituksenmukaiseen hoitoon oikea-aikaisesti asuinpaikasta tai taloudellisesta asemasta riippumatta hoitovelan minimoimiseksi. Hallintouudistuksen tuomat uudet vaalit, verot tai hallintovirat eivät paranna palveluja. Siksi työtä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi pitää jatkaa välittömästi ilman uutta hallintoporrasta. Palvelujen kehittäminen ei saa jäädä hallinnon uudistamisyritysten jalkoihin.

Keski-Suomen Kokoomus vaatii, että maakuntasoteuudistuksen valmistelu keskeytetään ja keskitytään siihen, että sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset pääsevät tekemään työtään, jonka he osaavat: kehittämään asiakaslähtöisiä ja vaikuttavia palveluita kaiken ikäisille.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Lotta Ahola, 040 756 8206
Toiminnanjohtaja Eeva-Kaisa Rouhiainen, 040 778 3149

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset