Kokoomus torjuu maakuntaveron tiukasti
Varapuheenjohtaja Elina Valtonen sanoo, ettei Suomeen tarvita uutta verotuksen tasoa. Vastuullista taloudenpitoa sen sijaan tarvitaan, jotta hyvinvointi voidaan turvata nyt ja tulevaisuudessa.
Kokoomuksen aluevaaliohjelma sanoo ei maakuntaverolle. Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen, miksi vastustamme maakuntaveroa?
”Suomeen ei tarvita uutta verotuksen tasoa, joka tällä rakenteella nostaisi todennäköisesti kokonaisveroastetta”.
Joidenkin arvioiden mukaan verotusoikeus toisi hyvinvointialueille myös vastuun huolehtia taloudesta. Mitä sanot tähän?
”On aivan totta, että valta ja vastuu pitäisi olla mahdollisimman lähellä toisiaan. Se ei kuitenkaan toteudu tällä mallilla, vaikka maakuntavero otettaisiin käyttöön. Hyvinvointialueet noudattavat valtakunnallista palvelulupausta, ja pääosa rahoituksesta tulisi valtiolta myös maakuntaveron oloissa. Tilanne olisi osittain toisin, jos alueita olisi vähemmän. Silloin niillä olisi omasta takaa riittävä rahoituspohja.”
Mitä keinoja hyvinvointialueiden päättäjillä on huolehtia siitä, että palvelut voidaan tuottaa laadukkaasti, mutta niin, että kustannukset eivät karkaa pilviin?
”On pidettävä huolta siitä, että monituottajamalli toteutuu. Se tarkoittaa sitä, että laadukas palvelu ostetaan sieltä, missä se tuotetaan tehokkaimmin: yritykseltä, järjestöltä tai omana julkisena palveluna. On tärkeää, että kilpailu toteutuu, se pitää huolta laadusta sekä kustannustehokkuudesta – tehokkaan valvonnan rinnalla. Ihmiselle on annettava enemmän päätösvaltaa palveluntuottajan valintaan esimerkiksi palveluseteleiden avulla.”
Miksi kokoomus puhuu vastuullisesta taloudenpidosta vaaleissa kuin vaaleissa?
”Hyvinvointivaltion rahoittaminen edellyttää nyt ja tulevaisuudessa rinnalleen vakaan ja kasvavan talouden. Toimeliaisuudesta kerätään veroja, joilla palvelut rahoitetaan. Emme voi vuodesta toiseen ottaa syömävelkaa, vaan julkinen alijäämä pitää oikaista niin valtion, kuntien kuin hyvinvointialueiden tasolla. Vain siten voimme kestävästi huolehtia siitä, että ihmiset pääsevät jonoista hoitoon, meillä on laadukas vanhushoiva, hyvä neuvolajärjestelmä, asiantuntevat koulukuraattorit ja muut hyvinvointivaltion palvelut.”
Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on ollut hillitä sote-kustannusten kasvua ikääntyvässä Suomessa. Miten hallituksen nyt päättämä sote-malli vastaa jälkimmäiseen tavoitteeseen?
”Valitettavasti hallituksen sote-malli lisää kustannustaakkaa sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä, niin muutoskustannuksina kuin pysyvänä menorasituksena. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että alueille valitaan heti ensimmäisissä vaaleissa vastuulliset päättäjät, jotka keskittyvät palveluiden järjestämiseen mahdollisimman kustannustehokkaasti. On tulevien eduskuntien haaste tehdä mallista toimivampi myös taloudellisesti.”
Uusi Aalto -liite 1/2022 on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteesta UA2022